fredag 12 december 2008

Dags för kak och bak (julafton -12)

Förberedelserna mot lucia går vidare, sillen till förrätt måste såklart serveras med bröd och två limpor bakades därför. Jag har gjort det brödet flera gånger, underbart gott och mustigt med vetemjöl, rågkross, rågsikt, filmjölk och mörk sirap. En ljummen skiva med smör som smälter, en bit ost och lite mjölk till...
Snapsen silades också av, jag tror att vi under likör- och julperioderna höst och vinter, gör av med typ ett ton kaffefilter. Men se så klar och fin den blir! En och en halv liter är kryddad och färdig, det ska nog räcka till julafton också.
Efterrätten på lördag blir pepparkaks-cheesecake med smak av apelsin, den stor nu i kylen och gosar till sig i sin plåtform, lite kameraskyggt sådär. Återkommer med bilder vid servering.
Sist men inte minst - knäckflarn! Temat för lucia är juligt men inte jul, varför sillbordet är begränsat och huvudrätten... nej, det ska vi inte avslöja. Knäck går i alla fall inte att bjuda på, men knäckflarn borde väl bli bra? Det är jag
själv som har bestämt temat förresten, så det är mina regler som gäller. Dessa krispiga skapelser bestående endast av smör, socker och rostade mandelflarn kommer att smaka finfint till cheesecaken.
Ikväll blir det julbord och inte mycket till köksarbete - så om vi inte hörs; ha en trevlig lucia!

Inga kommentarer: